Wat kan ik doen om de betrokkenheid van mijn leerkrachten nog meer te vergroten?

Nieuws

06 - 06 - 2017

Elkaar ontmoeten rondom het thema Bildung

Aangestoken door het toverwoord ‘Bildung’ kwamen negentien collega’s in Zwolle, vertegenwoordigers van VIAA, de Bildungsacademie en de KPZ- op 5 april jl. samen voor een vruchtbare bijeenkomst.

Het 19 de eeuwse begrip van Bildung heeft twee gezichten: een lichtgevende, gericht op de bevrijding van het individu uit allerlei ketenen, door zelf kritisch te leren nadenken, door je te verhouden tot de wetenschap, de kunsten, de cultuur in ruimere zin, door vergroting van je autonomie als mens en burger; én een donker gezicht, gericht op aanpassing aan hogere autoritaire machten, door assimilatie aan een elitaire cultuur.

Alle aanwezigen kijken vanuit de eerste blik. Wij willen bijdragen tot de vorming van onze studenten tot ‘heel de professional’. Wij willen niet alleen het hoofd of het hart aanspreken of de handen beroeren. Het gaat om heel de mens, die zijn persoonlijkheid inzet in het professioneel handelen. Maar hoe doe je dat? Door bijvoorbeeld studenten bloot te stellen aan onbekende, onverwachte situaties, buiten je comfortzone. De Bildungsacademie gaf daar inspirerende voorbeelden van.

Op dinsdag 27 juni zullen we vanuit de drie achtergronden (VIAA, KPZ, Bildungsakademie) goede voorbeelden presenteren hoe we dat bevorderen: ‘heel de professional’. Niet alleen met de bedoeling dat we daarvan leren, maar vooral ook om in een collegiale consultatie verder en dieper te reiken wat betreft onze eigen professionalisering. Is er een rode draad zichtbaar en kunnen we die in verschillende richtingen verder uitspinnen? We zien er naar uit.

Geschreven door Henk Swart, opleidingsmanager KPZ

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief voor al het CEPM nieuws in je mailbox.